Verksamhetsberättelse för Gutebälgarna år 2008

 

Vi kan se tillbaka på ett intensivt verksamhetsår där vi även kan glädja oss åt två nya medlemmar och en ytterligare tillkommande. Föreningen hade vid det gångna årets början 9 medlemmar, varav 8 aktiva. Vi har nu en sättning bestående av 4 dragspel, 3 violiner (en av violinisterna alternerar på maracas), upp till 3 gitarrer och kontrabas. Summa 11 aktiva och en stödmedlem.

 

Styrelsen har haft följande utseende under det gångna året:

Ordförande: Uno Nährström
Sekreterare: Fredrik Lönngren

Kassör till och med årsmötet den 4 mars: Otto Höghielm

Kassör från och med datum ovan Marianne Norrby
Styrelsesuppleanter: Göte Johansson och Britt Ekström
Revisorer: Lisbet Östberg och Lennart Torndahl
PR-ombud: Fredrik Lönngren

Spelledare: Uno Nährström

Vice Spelledare: Gerd Ahlgren

 

Styrelsen har haft ett protokollfört möte under det gångna verksamhetsåret.

 

Det mycket givande samarbetet med Wisby Folkdansgille och Gotländska Folkdansringen har fortsatt i oförminskad takt med framträdanden, repetitioner, gillesträffar och en minnesvärd resa till Sicilien mm.

 

Vi har också haft en egen bitvis intensiv verksamhet inför framförallt dragspelsgalan den gångna januari och de två dragspelsträffarna vid Duss i Bro i maj och september. En annan minnesvärd sak är Tyresöbälgarnas besök i början av juli månad.

 

Våra egna repetitioner har varit i samband med nämnda dragspelsgala och den kommande nu i februari. Samt inför Egon Lindströms begravning och de övriga egna framträdandena.

 

Vi i styrelsen kan redan under början av arbetet med denna verksamhetsberättelse med stor belåtenhet konstatera att dokumentet kommer att bli på många sidor med mycket att redovisa då vi har haft en omfattande verksamhet under det gångna året 2008.

 

 

 

 

 

Januari:

 

Lördagen den 5:e deltog klubben vid den av Gotlands Spelmansförbund arrangerade After Helg spelträffen på Högbrogården i Halla.

 

Måndagen den 7:e startade vårens repetitioner med gillet.

 

Tisdagen den 8:e höll vi vår första egna repetition för terminen.

 

Fredagen den 18:e begravdes Egon Lindström i Halla kyrka. Egon var medlem i klubben sedan starten år 1974 och aktiv fram till början av 1990-talet då han övergick till att vara stödmedlem. Vi framförde Så Skimrande var aldrig havet och Nocturne av Evert Taube samt Egons egen Dans på slåtterängen under minnesstunden i Halla bygdegård.

 

Lördagen den 26:e gick vår i samarbete med Kallis Bengtsson, Kulturföreningen Roxy, Gotlands Spelmansförbund, Kultur och Fritidskontoret, Märtas Café och Follingbo Trädgård arrangerade dragspelsgala av stapeln. Vi kunde räkna in 138 personer i publiken, vilket var något mindre än vad vi hade hoppats på. Förutom detta så blev det ett lyckat arrangemang.

 

Mars:

 

Lördag den 1:a firade gillesmedlemmen Gun Stengård sin årsdag i Follingbo Bygdegård.

 

Tisdag den 4:e höll vi vårt årsmöte på Gotlandsmusiken i Vibble.

 

Här hade vi glädjen att kunna välja in två nya medlemmar, Marianne Norrby på violin och Bertil Karlsson på Dragspel. Marianne blev här också vald till kassör, då Otto Höghielm avsade sig omval efter att ha skött föreningens ekonomi på ett utmärkt sätt i hela nitton år.

 

April:

 

Onsdag den 2:a hade vi ett eget framträdande för Röda Korset i församlingshemmet i Hemse.

 

Fredag den 4:e åt vi middag på Bistrobaren tillsammans med våra respektive. Om sekreteraren minns rätt fick vi bland annat en god fläskfilé.

 

Lördag den 19:e hade VFG en träningsdag på restaurang Hwitstjärna. På kvällen samma dag firade Gotländska Folkdansringen sitt trettioårsjubileum på samma plats. Ett heldagsengagemang där tiden gick fort som den alltid gör då man har trevligt.

 

Onsdag den 23:e hade vi två engagemang med onsdagsgruppen på Syrengården och Klostergården i Roma.

 

Torsdag den 24:e hade vi ett eget engagemang på PRO-byggnads möte/vårfest i Västerhejde bygdegård.

 

Maj:

 

Fredagen den 2 maj nåddes vi av beskedet att, en av klubbens initiativtagare och musikalisk ledare under klubbens 15 första år, Dolle Muthas hade gått ur tiden samma dag. Dolle var allmänt känd inom musikkretsarna här på ön och i resten av landet. Ihågkommen för sin generositet och framförallt som en fin musikant, kompositör och arrangör.

 

Söndag den 4:e arrangerade Uno Nährström och Karl-Olof Stengård dragspelsträffen vid Duss i Bro. Vi inledde gruppframträdandena efter allspelet.

 

Onsdagen den 14:e begravdes Dolle Muthas. Större delen av klubben var närvarande under akten.

 

Lördagen den 24:e. Med anledning av att VFG i år firade 60 år hade de/vi en utställning i Almedalsbiblioteket under tiden 24 maj tom 5 juni. Utställningen invigdes med en uppvisning av dansarna.

 

Fredag den 30:e Gillesträff på restaurang Hwitstjärna i och med att Gotländska Folkdansringen hade besök av Danderyds Folkdanslag.

 

Lördag den 31:a firade Britt Ronsten sin årsdag på IOGT-NTO lokalen (gamla baptistkyrkan).

 

Juni:

 

Fredagen den 6:e VFG var engagerat vid firandet av vår nationaldag på Vibblegården.

 

Söndag den 15:e Onsdagsgruppen hade dansuppvisning på scenen i Roma Klosterruin för Gotlands Fibromyalgiförening.

 

Tisdag den 17:e hade VFG midsommarveckans första engagemang vilket var på äldreboendet Grönsiskan. Här fick vi som alltid hjälp med lekarna och dansen runt stången av barnen från förskolan Storken.

 

Onsdag den 18:e hade VFG uppvisning på Tingsbrogården i Bro och Syrengården i Roma.

 

Fredagen den 20:e Midsommaraftonen var som alltid intensiv. Vi startade med sillfrukost i Langska huset och efter en genomgång av danserna inför dagens framträdanden hann vi med tre uppvisningar under förmiddagen. Det första var på Gotlands Sjukhem där de boende förväntansfullt hade intagit sina platser på den altan som finns utanför 2:a våningen. Vi fortsatte sedan till Åkermanska Huset (tidigare Åkermanska Stiftelsen) och till sist Pjäsen.

 

Klockan 12.30 var det dags för Majatåget vilket gick från södertorg, via Adelsgatan, Hästgatsbacken och S:t Hansgatan till Paviljongsplan. I år fanns en släpvagn till vårt förfogande, så vi slapp gå och kompet kunde för första gången delta i tåget, eller rättare sagt kontrabasen med ägare. Som brukligt utökades tåget alltefter under vägen då delar av publiken hakade på.

 

Efter framkomsten hälsade Angelica Wiman alla välkomna till midsommarfirandet. Några av gillets medlemmar hade gjort i ordning midsommarstången under förmiddagen.

 

Vår del i programmet bestod av en uppvisning och ackompanjemang till lekarna. Delar av klubben ackompanjerade Evert Jansson i ett Taubeprogram. Vi fram- förde också några egna låtar. I övrigt fick vi och den flertusenfaldiga publiken avnjuta ett program med fina artister, bland annat som alltid skönt svängande Bacchi Bröder.

Vi kunde summera en mycket trevlig dag med sex engagemang. Midsommarhelgen blir alltid en höjdpunkt i tillvaron. 

 

Juli:

 

Torsdag den 3:e – söndag den 6:e hade vi besök av Tyresöbälgarna. Vi kunde dock inte sammanstråla förrän under fredagseftermiddagen då Gotländska folkdansringen hade repetition inför Flors´ndagen på torsdagskvällen.

 

Fredag den 4:e Vi repeterade snabbt in ett gemensamt program för de kommande tre framträdandena. Efter endast ca två timmars repetition kunde vi konstatera att låtarna satt bra.

 

Vi hade vårt första framträdande på Nymans Pizzeria. Vi kunde konstatera att våra gäster var duktiga musikanter med en repertoar som spänner från Jeremias i Tröstlösa till jazz och schlagers.

 

Lördag den 5:e hade vi två framträdanden. Det första var på Espegards Café i Ljugarn varefter vi fortsatte till Hamnkrogen i Herrvik. Det var fullsatt på båda platserna. Efter framträdandet på Hamnkrogen åt vi middag för att sedan fortsätta med improviserat spel kvällen lång, inför en nära fullsatt restaurang, och där publiken nynnade med i låtar från Jularbo till Eric Frank.

 

Söndag den 6:e Flors´ndagen. Båda våra grupper var engagerade här. Våra gäster framförde två låtar i Burs kyrka och ett litet längre program under den efter- följande spelmansstämman, vilken fick förläggas i en av prästgårdens lador på grund av det myckna regnandet . Vi ackompanjerade Gotländska Folkdansringens dansare och framförde två egna stycken i Burs kyrka. Folkdansringen gjorde en uppvisning under spelmansstämman.

Vi kunde se tillbaka på tre mycket trevliga dagar tillsammans med våra vänner från Tyresö.

 

Onsdag den 16:e hade VFG ett framträdande på Högbyäng i Hemse. Här var vi engagerade av Hemse hembygdsförening.

 

Lördag den 19:e vigdes Christina Giertz och Björn Sandgren på Warfsholms pensionat. Då Christina är medlem i gillet var vi inbjudna som gäster. Vi framförde Evert Taubes Så skimrande var aldrig havet under vigselakten och vi stod för ackompanjemanget till psalmerna. VFG uppvaktade med presenter och dansuppvisning. Efter middagen spelade vi upp till dans under kvällens första timmar, varpå vi blev avlösta av Björn Persson Blues Band.

 

Torsdag den 31:a hade VFG en uppvisning för en grupp amerikanska cykelturister vid Bara Ödekyrka.

 

Augusti:

 

Gotlands Folkdansfestival hade i år tio deltagande tillresta lag av vilket det mest långväga kom från Litauen, sammanlagt bestående av 180 personer. Till det kom de gotländska lagen.

 

Söndag den 10:e invigning på Kneippbyns vattenland där de deltagande lagen presenterades. Efter invigningen begav vi oss till Rotundan för ett par timmars dans och spel. Redan här fick vi musikanter möjlighet att bekanta oss med varandra.

 

Måndag den 11:e hade Gotländska Folkdansringen tre framträdanden. Det första var på Östercentrum, nummer två vid Österport och det tredje utanför Wahlgrens skor på Adelsgatan. Mellan våra framträdanden hann vi med att beskåda och lyssna till några av de gästande lagen och deras musik.

 

Kl 16.00 avgick långschottisen från Södertorg till S:ta Karins ruin med korum som mål, där vi som vanligt spelade till ett par välkända sommarpsalmer och några dansuppvisningar.

På kvällen var det traditionsenligt bankett på Kneippbyns rotunda. Efter middagen vidtog dans och spel.

 

Tisdag den 12:e deltog delar av klubben vid festivalens musikverkstad på

Kneippbyn.
Folkloreaftonen som under alla år arrangerats på Kneippbyns utescen, förlades i år till Säveskolans Aula på grund av risk för regn.

Deltagarna i musikverkstaden inledde programmet. Alla deltagande lag gjorde varsin uppvisning. Programmet avslutades traditionsenligt med Gotländsk Sommarnatt varpå vi begav oss till Rotundan för fortsatt dans och spel.

 

Onsdag den 13:e var det traditionsenlig avslutning i Magnsarve änge. Här fick vi återigen njuta av framträdanden från alla deltagande lag och litet ytterligare gemensamt spel.

 

Söndag den 23:e firade gillet sitt sextioårsjubileum på Suderbys Herrgård. Kommittén hade gjort i ordning ett antal stationer där filmer från gillets olika resor visades, några upp emot trettio år gamla. Vi fick också möjlighet att se en inspelning av Täunflacken. En dans och teaterföreställning som gillet producerade under mitten av 1980-talet. Inspelningen var från gillets deltagande i Vingåkersdansen 1985.

Många före detta medlemmar infann sig till jubileet. Sammanlagt var vi ett sjuttiotal personer. En mycket trevlig kväll som gick allt för fort.

 

September:

 

Måndag den 1:a startade gillet sin hösttermin.

 

Söndag den 7:e arrangerade Uno Nährström och Karl-Olof Stengård dragspelsträffen vid Duss i Bro. Vi inledde gruppframträdandena efter allspelet.

 

Måndagen den 8:e höll styrelsen ett möte där vi fattade beslut om subvention av Sicilienresan.

 

Torsdag den 11:e höll Gotländska Folkdansringen sin första repetition under höstterminen.

 

Oktober:

 

Torsdag den 2:e – fredag den 10:e gjorde vi en trevlig och minnesvärd resa till Sicilien tillsammans med Gotländska Folkdansringen.

Vi hade tre framträdanden under denna vecka, två på Jonio Camping och en mindre improviserad på den grekiska amfiteatern i Taormina. Här gjorde Uno en stor insats då han bar (åtminstone till stor del själv) sitt dragspel en ganska försvarligt lång sträcka.

Den första uppvisningen var på lördagskvällen den 4:e då vi framträdde för de boende på campingen.

Den andra var på tisdagskvällen den 7:e. Vi tågade in till tonerna av Gärdebylåten. Kvällens program innebar något av veckans höjdpunkt för oss i och med att vi då fick tillfälle att träffa ”Gruppo Folkloristico La Zagara”, som kom från en lokal dansskola.

Laget bestod av ett trettiotal ungdomar 10-20 år gamla och mycket duktiga, ett antal vuxna dansare samt fem musikanter (sopranflöjt, dragspel, gitarr, tambourella och qatar). Vi fick möjlighet att spela med i några av deras danser liksom de gjorde i några av våra.

 

Läs mera om resan i reseberättelsen.

 

Fredagen den 11:e var vi åter på vår ö.

 

November:

 

Tisdagen den 11:e startade vi våra repetitioner inför galan den 7 februari kommande år.

 

December:

 

Tisdagen den 2:a var vi värdar för en av Gotlands Spelmansförbund anordnad spelträff. Tyvärr kom endast fyra spelmän, förutom vi själva. Även om att antalet deltagare inte blev det förväntade var det en lyckad kväll.

 

Måndag den 8:e hade VFG sin julavslutning.

 

Sammanfattningsvis har vi gjort 37 framträdanden totalt med gillet, gotländska folkdansringen och våra egna, vilka är fyra till antalet.
Vi har haft 40 repetitioner tillsammans med gillet
3 repetitioner med onsdagsgruppen.
6 repetitioner med Gotländska Folkdansringen.
Egna repetitioner 4 på våren och 6 på hösten

 

Vi kan alltså se tillbaka på ett år med mycken verksamhet, många trevliga minnen och höjdpunkter av olika slag.

Styrelsen för Gutebälgarna vill härmed tacka föreningens medlemmar för ett musikaliskt och händelserikt 2008 och ser med tillförsikt fram emot 2009.

 

Visby i februari 2009

 

 

 

 

Uno Nährström, ordförande                            Marianne Norrby, kassör

 

 

Fredrik Lönngren, sekreterare